
Ada Śledziewska
Ciasteczka owsiane (wegańskie)
Zaktualizowano: 4 maj 2020

Dziś przychodzę z przepisem na pyszne i chrupiące ciasteczka owsiane. Jeśli z jakiegoś powodu eliminujecie z diety jajka i nabiał to koniecznie ich spróbujcie, nie zawierają żadnych odzwierzęcych składników, a w smaku zupełnie nic im nie brakuje 😉
Składniki na 12 ciasteczek owsianych:
Olej kokosowy 50 g (lub inny olej roślinny np. rzepakowy)
Masło orzechowe 50 g
Mus owocowy 120 g (ja używam słoiczka z deserkiem dla dzieci jabłko – mango)
Miód 70 g (opcjonalnie zamiast miodu może być cukier lub słodzik)
Płatki owsiane 70 g
Mąka owsiana 70 g (może być inna, sprawdzi się też mąka ryżowa, żytnia, pszenna)
Skrobia ziemniaczana 50 g
Orzechy 80 g
Suszone owoce 30 g (np. rodzynki, żurawina, morele)
Gorzka czekolada 60 g
Proszek do pieczenia lub soda – łyżeczka
Sposób przygotowania ciasteczek owsianych:
orzechy, suszone owoce i czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. W misce umieścić olej, masło orzechowe, mus owocowy i miód, zblendować na gładką masę. Następnie dodać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Uformować ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym piec około 15 – 20 minut w 180 stopniach.
Wartość odżywcza 1 ciasteczka owsianego:
około 220 kcal, 3,5 g białka, 11 g tłuszczu i 28 g węglowodanów
Smacznego!