• Ada Śledziewska

Ciasteczka owsiane (wegańskie)

Aktualizacja: maj 4


ciasteczka owsiane, wegańskie

Dziś przychodzę z przepisem na pyszne i chrupiące ciasteczka owsiane. Jeśli z jakiegoś powodu eliminujecie z diety jajka i nabiał to koniecznie ich spróbujcie, nie zawierają żadnych odzwierzęcych składników, a w smaku zupełnie nic im nie brakuje 😉


Składniki na 12 ciasteczek owsianych:

  • Olej kokosowy 50 g (lub inny olej roślinny np. rzepakowy)

  • Masło orzechowe 50 g

  • Mus owocowy 120 g (ja używam słoiczka z deserkiem dla dzieci jabłko – mango)

  • Miód 70 g (opcjonalnie zamiast miodu może być cukier lub słodzik)

  • Płatki owsiane 70 g

  • Mąka owsiana 70 g (może być inna, sprawdzi się też mąka ryżowa, żytnia, pszenna)

  • Skrobia ziemniaczana 50 g

  • Orzechy 80 g

  • Suszone owoce 30 g (np. rodzynki, żurawina, morele)

  • Gorzka czekolada 60 g

  • Proszek do pieczenia lub soda – łyżeczka


Sposób przygotowania ciasteczek owsianych:

orzechy, suszone owoce i czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. W misce umieścić olej, masło orzechowe, mus owocowy i miód, zblendować na gładką masę. Następnie dodać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Uformować ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym piec około 15 – 20 minut w 180 stopniach.


Wartość odżywcza 1 ciasteczka owsianego:

około 220 kcal, 3,5 g białka, 11 g tłuszczu i 28 g węglowodanów


Smacznego!

 
  • Facebook
  • Instagram

(+48) 535 003 860

ul. Pułtuska 27 
05-140 Serock

©2019 by Holi Diet. Proudly created with Wix.com