
Ada Śledziewska
Przepis: kulki daktylowo - białkowe
Zaktualizowano: 4 maj 2020
Kulki daktylowo - białkowe to przekąska, która dostarcza zarówno dobrze przyswajalnego białka, jak i węglowodanów prostych. Dobrze sprawdzą się u sportowców, jako posiłek po treningu. Ich zaletą jest też łatwość transportowania i możliwość przechowywania przez kilka dni w lodówce, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska podczas aktywnych wyjazdów, np. wycieczek po górach.
Składniki na 3 porcje (9 kulek):
suszone daktyle 200 g
izolat białka serwatkowego 60 g
kakao 25 g
olej kokosowy 5 g
nasiona sezamu 30 g
Sposób przygotowania kulek daktylowo - białkowych:
Daktyle namoczyć 10 minut w gorącej wodzie, po czym dokładnie odsączyć i wsypać do miski. Dodać olej kokosowy i kakao, dokładnie zblendować. Następnie dodać izolat białka i dokładnie wymieszać ręką, uformować z nich kulki. Obtoczyć w sezamie i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Wartość odżywcza (1 porcji) kulek daktylowo - białkowych:
377 kcal, 22 g białka, 10 g tłuszczów i 56 g węglowodanów
Smacznego!
