• Ada Śledziewska

Przepis: kulki daktylowo - białkowe

Aktualizacja: 4 maj 2020

Kulki daktylowo - białkowe to przekąska, która dostarcza zarówno dobrze przyswajalnego białka, jak i węglowodanów prostych. Dobrze sprawdzą się u sportowców, jako posiłek po treningu. Ich zaletą jest też łatwość transportowania i możliwość przechowywania przez kilka dni w lodówce, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska podczas aktywnych wyjazdów, np. wycieczek po górach.


Składniki na 3 porcje (9 kulek):

  • suszone daktyle 200 g

  • izolat białka serwatkowego 60 g

  • kakao 25 g

  • olej kokosowy 5 g

  • nasiona sezamu 30 g


Sposób przygotowania kulek daktylowo - białkowych:

Daktyle namoczyć 10 minut w gorącej wodzie, po czym dokładnie odsączyć i wsypać do miski. Dodać olej kokosowy i kakao, dokładnie zblendować. Następnie dodać izolat białka i dokładnie wymieszać ręką, uformować z nich kulki. Obtoczyć w sezamie i wstawić do lodówki na minimum godzinę.



Wartość odżywcza (1 porcji) kulek daktylowo - białkowych:

377 kcal, 22 g białka, 10 g tłuszczów i 56 g węglowodanów



Smacznego!


 

Adres

Legionowo

Kontakt

Obserwuj

  • Instagram
  • Facebook

(+48) 535 003 860

©2019 by Holi Diet. Proudly created with Wix.com