
Ada Śledziewska
Omlet warzywny
Dla miłośników śniadań białkowo - tłuszczowych mam dzisiaj przepis na pyszny omlet z lekką sałatką.

Składniki na 1 omlet warzywny:
2 jajka
Szczypiorek 2 pieczarki
Oliwa z oliwek 10 ml
Pół awokado
Tarty parmezan – 2 łyżki
5 pomidorków koktajlowych
Mix sałat
Miód – łyżeczka
Musztarda – łyżka
Sok z cytryny – łyżka
Sól
Jak przygotować omlet warzywny:
Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy, po czym wybić na patelnię jajka, zamieszać, posypać solą i dodać posiekany szczypiorek. Pozostawić na patelni aż jajka się zetną. Pod koniec posypać startym parmezanem.
Do miski włożyć mix sałat, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojone w kostkę awokado. Polać sosem: wymieszany miód z musztardą i sokiem z cytryny. Taką sałatkę wyłożyć na omleta i złożyć go na pół.
Wartość odżywcza omleta warzywnego:
500 kcal, 23 g białka, 36 g tłuszczów, 24 g węglowodanów
Smacznego!
