• Ada Śledziewska

Przepis: pieczona owsianka z truskawkami

Aktualizacja: maj 4

Robi się ją bardzo szybko, świetnie smakuje i syci na długi czas. Zawiera więcej białka niż standardowe owsianki, przez co fajnie się sprawdzi w diecie osób trenujących 😊 Dodatkowo można ją zrobić dzień wcześniej i zapakować w pudełka na wynos.


Składniki na 1 porcję pieczonej owsianki:

  • 1 jajko

  • Płatki owsiane 50 g

  • Twaróg półtłusty 50 g

  • Wiórki kokosowe 6 g (1 łyżka)

  • Miód 20 g

  • Mleko 30 ml lub woda

  • Garść mrożonych truskawek

  • Masło – łyżeczka


Sposób przygotowania pieczonej owsianki:

wszystkie składniki poza malinami i masłem wymieszać dokładnie w misce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, po czym przenieść tam całą masę i docisnąć. Na koniec mrożone owoce rozdrobnić (jeśli są świeżo wyjęte z zamrażarki to za pomocą robota kuchennego) i dodać na wierzch. Zamiast truskawek sprawdzą się też inne owoce np. jagody lub maliny (wtedy nie trzeba rozdrabniać, można dodać całe owoce). Piec w 180 stopniach 15 – 20 minut.


Wartość odżywcza pieczonej owsianki:

500 kcal, 23 g białka, 20 g tłuszczu i 60 g węglowodanów

pieczona owsianka z truskawkami

 
  • Facebook
  • Instagram

(+48) 535 003 860

ul. Pułtuska 27 
05-140 Serock

©2019 by Holi Diet. Proudly created with Wix.com