- Ada Śledziewska
Przepis: pieczona owsianka z truskawkami
Aktualizacja: 4 maj 2020
Robi się ją bardzo szybko, świetnie smakuje i syci na długi czas. Zawiera więcej białka niż standardowe owsianki, przez co fajnie się sprawdzi w diecie osób trenujących 😊 Dodatkowo można ją zrobić dzień wcześniej i zapakować w pudełka na wynos.
Składniki na 1 porcję pieczonej owsianki:
1 jajko
Płatki owsiane 50 g
Twaróg półtłusty 50 g
Wiórki kokosowe 6 g (1 łyżka)
Miód 20 g
Mleko 30 ml lub woda
Garść mrożonych truskawek
Masło – łyżeczka
Sposób przygotowania pieczonej owsianki:
wszystkie składniki poza malinami i masłem wymieszać dokładnie w misce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, po czym przenieść tam całą masę i docisnąć. Na koniec mrożone owoce rozdrobnić (jeśli są świeżo wyjęte z zamrażarki to za pomocą robota kuchennego) i dodać na wierzch. Zamiast truskawek sprawdzą się też inne owoce np. jagody lub maliny (wtedy nie trzeba rozdrabniać, można dodać całe owoce). Piec w 180 stopniach 15 – 20 minut.
Wartość odżywcza pieczonej owsianki:
500 kcal, 23 g białka, 20 g tłuszczu i 60 g węglowodanów
