
Ada Śledziewska
Przepis: zupa z soczewicą
Zaktualizowano: 4 maj 2020

Mam dla was przepis na szybką i łatwą w przygotowaniu, a do tego smaczną zupę z soczewicą. Zawiera więcej białka niż standardowe zupy więc może być fajnym elementem diety osób aktywnych fizycznie. Dodatkowo składa się z produktów, które mają dłuższy termin ważności, dzięki czemu możemy wcześniej zrobić większe zapasy.
Składniki na 2 porcje zupy z soczewicą:
soczewica czerwona 100 g
komosa ryżowa, biała 60 g
puszka pomidorów (400 g)
1 ząbek czosnku
1/3 cebuli
korzeń imbiru ok 10 g
kawałek papryczki chili lub przyprawa chili
przyprawy: kminek, kolendra, kurkuma, słodka papryka
2 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu warzywnego
Sposób przygotowania zupy z soczewicą
Sposób przygotowanie jest banalnie prosty – należy pokroić cebulę w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można dodać trochę wody.
Wartość odżywcza jednej porcji zupy z soczewicą: 400 kcal, 23 g białka, 4 g tłuszczów i 68 g węglowodanów
Do osób, które nie znają komosy ryżowej: warto spróbować 😊 Jest dostępna praktycznie w każdym większym sklepie (ostatnio widziałam w Biedronce), zwykle na półkach ze zdrową żywnością, nie kosztuje dużo (ok. 10 zł za 400 g), a jest super odżywcza. Zawiera więcej białka niż kasze czy ryż (ok. 14 g białka na 100 g produktu), ma niski indeks glikemiczny, a ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i witaminy E, zawiera żelazo, wapń, magnez, potas i cynk.
Smacznego!