• Ada Śledziewska

Przepis: zupa z soczewicą

Aktualizacja: maj 4


zupa z soczewicą

Mam dla was przepis na szybką i łatwą w przygotowaniu, a do tego smaczną zupę z soczewicą. Zawiera więcej białka niż standardowe zupy więc może być fajnym elementem diety osób aktywnych fizycznie. Dodatkowo składa się z produktów, które mają dłuższy termin ważności, dzięki czemu możemy wcześniej zrobić większe zapasy.


Składniki na 2 porcje zupy z soczewicą:


  • soczewica czerwona 100 g

  • komosa ryżowa, biała 60 g

  • puszka pomidorów (400 g)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/3 cebuli

  • korzeń imbiru ok 10 g

  • kawałek papryczki chili lub przyprawa chili

  • przyprawy: kminek, kolendra, kurkuma, słodka papryka

  • 2 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu warzywnego


Sposób przygotowania zupy z soczewicą

Sposób przygotowanie jest banalnie prosty – należy pokroić cebulę w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można dodać trochę wody.

Wartość odżywcza jednej porcji zupy z soczewicą: 400 kcal, 23 g białka, 4 g tłuszczów i 68 g węglowodanów

Do osób, które nie znają komosy ryżowej: warto spróbować 😊 Jest dostępna praktycznie w każdym większym sklepie (ostatnio widziałam w Biedronce), zwykle na półkach ze zdrową żywnością, nie kosztuje dużo (ok. 10 zł za 400 g), a jest super odżywcza. Zawiera więcej białka niż kasze czy ryż (ok. 14 g białka na 100 g produktu), ma niski indeks glikemiczny, a ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i witaminy E, zawiera żelazo, wapń, magnez, potas i cynk.

Smacznego!

 
  • Facebook
  • Instagram

(+48) 535 003 860

ul. Pułtuska 27 
05-140 Serock

©2019 by Holi Diet. Proudly created with Wix.com